Начало
За нас
Дейности
 Програма
 Резултати
Галерия
 ПартньориРумен Дунев е роден на 11.01.1974 г. в семейството на автомобилния състезател от близкото минало Бончо Дунев. Още 12 - годишен предусеща вкуса от победата, заставайки на картинг пистата в пряка борба за първото място.

Няколко години по късно започва спортната си кариера в автомобилния спорт като навигатор на баща си. Стартира в най-престижните Български ралите - Златни Пясъци, Хеброс и др. Две години по-късно сяда в състезателен автомобил Форд Ескорт RS като пилот и печели първата си шампионска титла в клас "Юниор". Следващите три години има щастието да пилотира Тойота Селика, с която три поредни години печели националният шампионат на писта в клас "Х", над 2000 куб.см.

От 1999 г. Дунев търси развитие и усъвършенстване в чужбина, като се специализира в карането на пистови състезания. Стартира в немският едномарков шампионат "Ford Puma CUP" в изключително голяма конкуренция с около 40 състезатели. Борбата е безапелационна и агресивна, правилата са железни и Дунев разбира, че е попаднал точно там, където трябва, за да израстне като автомобилен пилот.

След три годишно участие по германските и белгийските писти Румен Дунев се завъръща през 2002 г. в Българският Шампионат, където има намерения да се бори с почти серийната Фодр Пума, с кубатура на двигателя 1.7 и 145 конски сили, но много лека и изключително податлива на външни настройки към дадена писта. През следващата година тази Пума претърпя сериозни промени - нов двигател, с кубатура 1.6 беше закупен от Германия ( около 180 конски сили), както и нова скоростна кутия и др. Благодарение на тези промени през 2003 Румен Дунев успя да спечели шампионската титла на Писта в калс А/6.

Междувременно през 2001 г. Румен завършва Техническия Университет в София, специалност Автомобилна Техника, с пълно отличие, а през 2002 г. се ражда първородният му син Екрико. Същата година Румен открива модерен Автосервиз в София, специализиран в електрониката и диагностиката на атомобили, като и до днес се радва на многобройни клиенти. Основни приоритети в безнеса, както и в спорта, които Румен следва са високо качество и бързина, затова успява да обслужва по 30-40 автомобила на ден.

През 2004 година Румен стартира с отлично подготвен автомобил Форд Пума в клас А/6 ( над 200 конски сили) и даде сериозни заявки за шампионската титла на писта. Имаше намерения да вземе участие във всички състезания от Рали Шампионата, но получи повреда в двигателя в четвъртото състезание за сезона и взе решение да участва само пистовите състезания, за да запази своя автомобил до края на шампионата в добро състояние. В крайното класиране за годината зае място на вицешампион в клас А/6., в резултат на отпадане в едно от сътезанията.

През сезон 2005 Румен Дунев стартира с нов състезателен автомобил Форд Пума Super 1600, клас А/6, и ще вземе участие във всички пистови състезания от спортния календар и по-големите ралита.

Навигатор на Румен Дунев от 2003 г. е Христо Христов. Двамата са завършили заедно Техникума по автотранспорт и са много добър тандем. Ицо притежава качества като изключително добро чувство за ориентация, много спокоен и уравновесен човек, всеотдаен и с много спортен хъс и въпреки краткия си стаж като навигатор, не отстъпва на утвърдилите се имена.

Главен механик на тима е Любомир Данаилов.

Двигателят се подготвя от Iro Racing Pistons.


Класиране до момента:

16-17 Април Писта "Русе" 2-ро място
23-24 Април Рали "Троянови врата" 1-во място
07-08 Май Рали "София" отпадане поради повреда в двигателя
14-15 Май Писта "Кюстендил" 2-ро място